Miért a Control My Car?

Miben különbözünk más hasonló tevékenységet folytató gazdasági társaságoktól, miben tér el járművizsgálati módszerünk?

Járművet vizsgálatra csak a tulajdonos előzetes hozzájárulásával fogadunk. Erre azért van szükség, mert a vizsgálat során olyan rejtett hibák és információk kerülhetnek feltárásra, melyek az eladó és vevő viszonyában ellenérdekeket alapozhatnak meg. Az eljárás kezdete előtt minden esetben vizsgálatot megrendelő lapot töltünk ki. 

Szabadalom alatt álló járművizsgálati módszerünk folyamata:  

A járműkísérő okmányok vizsgálata során származási országtól függően (forgalmi engedély I. és II. vagy törzskönyv), a tulajdoni lap ellenőrzését hajtjuk végre.

Ennek során vizsgáljuk az okmány anyagát annak megállapítása céljából, hogy az eredeti okmány vagy utánzat. Vizsgáljuk az UV rezisztenciát, az okmányvédelmi elsődleges és másodlagos jegyeket, valamint a kitöltés hitelességét.

Összehasonlítjuk az abban szereplő adatokat egymással és a járműben szereplő adatokkal, illetve megvizsgáljuk a hatósági jelzés eredetiségét, annak anyagát és kötelező kellékeit.

Ellenőrizzük továbbá a becsatolt adásvételi szerződés, illetve számla kitöltését, kötelező tartalmi elemeit. Az abban szereplő adatokat összehasonlítjuk a közokiratokban és a járműben szereplő adatokkal.

A jármű vizsgálata szakértői akkreditáción alapul. Először a vizsgálandó jármű külső szemrevételezését hajtjuk végre, melynek során megvizsgáljuk a fő karosszéria elemeket, azokon festékvastagság mérést végzünk annak megállapítására, hogy történt-e elemcsere.

Összehasonlítjuk a vizsgált jármű üvegeiben lévő gyártási jelöléseket az évjáratával, mivel a gyártók mind az első, mind a hátsó szélvédőn jelölik a gyártási évet és hónapot. A modern autógyártók nem rendelkeznek alkatrész raktárakkal, így a szalagon történő összeszerelés kizárja, hogy az adott jármű korábbi alvázszám jelölésű legyen, mint a jármű gyártási ideje. A jármű okmány szerinti származási helyét összehasonlítjuk a rendszámtábla kereten és az esetleges szélvédő matricákon található információkkal.

A jármű felnyitását követően ellenőrizzük a gyártási idő jelöléseket a műanyag alkatrészeken, a biztonsági öveken és más jelöléssel ellátott részein, ugyancsak az alkatrészek és a jármű gyártási idejének összehasonlítása céljából.

Ellenőrizzük a jármű kulcsait vagy a kulcsot helyettesítő távirányítót (START/STOP), hogy azoknak minden funkciója működik-e, illetve a kulcstollak rendeltetésszerűen működtetik-e a jármű összes zárbetétjét.

Ellenőrizzük továbbá, hogy a kulcsok toll részén látható-e másolásra utaló nyom. Ezt követően kerül sor a gépjármű beütött gyári VIN-jének (alvázszámának) ellenőrzésére.

Szemrevételezést követően festékvastagság mérés, oldószeres vizsgálat, lehetőség szerint a hordozó elem hátsó fali vizsgálata is megtörténik száloptikával. Erre azért kerítünk sort, hogy megállapítsuk, hogy a gyári alvázszámot hordozó elem, a vizsgált jármű karosszériájának szerves részét képzi-e vagy azt beillesztették. A festékvastagság méréssel megállapítható, hogy az alvázszám és annak környezete újrafényezésre került-e, míg az oldószeres vizsgálattal szintén az újrafestés tényét, vagy felületi hordozó elem létét tudjuk megállapítani (előfordulnak olyan hamisítások, amikor a hamis alvázszámot egy fém szalagra gravírozzák, és ezt ragasztják a gyári VIN-re, majd azt lefényezik).

Ezt követően a gépjármű ún. súlytábláját és a hozzá tartozó többi gyári matricát (tanksapka, keréknyomás adatok matricái, stb.) vizsgáljuk. Az eljárás lényege annak eldöntése, hogy a súlytábla gyári kivitelű-e és a vizsgált járműhöz tartozik-e. A gyártók ezen matricákat többrétegű, eltérő szakítószilárdságú anyagokból laminálják, esetenként perforációval látják el annak megakadályozására, hogy egyik gépjárműről a másikra átragasztható legyen.

A gyártóüzemi összeszerelés során a súlytábla és a korábban felsorolt egyéb matricák egy komplett szettet képeznek, így anyaguk, színük, kivitelezésük és alnyomataik megegyezőek. Ha a vizsgált jármű matricáiban ezen elvtől eltérést tapasztalunk, úgy további vizsgálat szükséges. 


A következő vizsgálat a jármű fedélzeti elektronikáját érinti, melynek során a műszerfali vagy a központi kijelzőn keresztül (típus és márkafüggő) kiolvassuk az eltárolt VIN-t. Ugyanezen ellenőrzést elvégezzük a jármű OBD II csatlakozóján keresztül is.

Amennyiben sem a központi kijelzőn, sem az OBD II csatlakozón keresztül nem sikerül kommunikálni a jármű központi egységével, vagy az OBD II csatlakozón külső fizikai beavatkozás nyomai láthatók, úgy megalapozott a gyanú arra, hogy a vizsgált jármű elektronikai vezérlő moduljába, a gyáritól eltérő beavatkozás történt.

Kiolvassuk az OBD II. csatlakozón keresztül azon alkatrészekben és vezérlőkben eltárolt VIN-eket, melyeket az adott márkájú és típusú járművek eltárolnak, majd azt egyeztetjük a járműben lévő VIN-el.

Amennyiben több VIN is kiolvasásra kerül, úgy további vizsgálat szükséges. Ekkor ellenőrizzük a gépjármű zárt modulját, annak megállapítására, hogy a tulajdonosnál lévő kulcsokon kívül került-e más kulcs hozzárendelésre a jármű vezérléséhez.

Vizsgáljuk a jármű vevőszolgálati matricáit és gyártási kódszalagjait, azoknak a vizsgált jármű alvázszámához kell tartozniuk.

Ellenőrizzük továbbá a különböző gyártók építési, nyerskarosszéria és PKN (nyerskarosszéria szám) azonosítóinak VIN-hez kötődő egyezőségét.

A vizsgált gépjármű motor és váltó azonosítóját is megtekintjük, hogy az gyári kivitelű-e, illetve azoknak a vizsgált jármű alvázszámával való kompatibilitását. Ekkor ellenőrizzük a jármű kábelkorbácsának, valamint a gyártástechnológiai kötéseinek (hegesztés, ragasztás, tömítés) gyári állapotnak megfelelőségét.

Hibrid üzemű és elektromos gépjárműveknél ilyenkor kerül sor a vezérlő, akkucellák és az inverter azonosítóinak ellenőrzésére és az alvázszám hozzárendelésére.

Ellenőrizzük a járművet a V.C.I. nemzetközi szervezet tagnyilvántartásaiban, valamint a nyílt és szakértői adatbázisokban.

Az elvégzett vizsgálatokat követően a járműről megfelelőségi tanúsítványt állítunk ki, melynek mellékletét képezi a teljes fotó dokumentáció, az adatbázisokból lekért háttér információk, valamint a vizsgált jármű elektronikájában eltárolt adatok és egyéb észrevételek.

A leendő tulajdonost tájékoztatjuk az adott gépjármű külföldi előéletéről (hiszen a magyarországi futásteljesítményről és előéletről a mindenki számára hozzáférhető járműplatformról tájékozódhat).

Ügyfeleink részére szükség esetén jogi felvilágosítást biztosítunk.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Töltse ki a következő űrlapot, és munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!